5 tips om een goede domeinnaam te vinden

Het is niet eenvoudig om een geschikte domeinnaam te kiezen, gezien de meeste domeinnamen in de vorm van familienamen en soortnamen al bezet zijn. Hoe kies je dan een geschikte domeinnaam voor je onderneming? Hier zijn 5 tips om een goede domeinnaam te kiezen.

 

 1. Kies voor een .be domeinnaam
  Ben je een Belgische ondernemer, dan is het logisch dat je een .be domeinnaam kiest. Dit schept vertrouwen bij je doelgroep. Ook als je internationaal zaken doet, blijft een .be domeinnaam een goede uitvalsbasis. Als je pas een bedrijf start, is het belangrijk om bij de keuze van je bedrijfsnaam onmiddellijk rekening te houden met een .be domeinnaam die nog vrij is en deze zo snel mogelijk te registeren. Kijk hier welke .be domeinnamen nog vrij zijn. Van zodra je een .be domeinnaam hebt geregistreerd, kan je hier varianten van deze domeinnamen opvragen om te kijken welke je mogelijk nog zou kunnen registreren (of al door iemand anders geregistreerd zijn). Je zou bijkomend ook een .com of .eu kunnen registreren, of nadenken over andere domeinnaam extensies zoals .nu om speciale of innovatieve diensten of producten, of je bedrijf als geheel in de kijker te zetten.
 2. Hoe korter, hoe beter
  Kies een zo kort mogelijke naam. Veel bezoekers zullen je domeinnaam immers rechtstreeks intypen in de adresbalk. Probeer een domeinnaam niet langer te maken dan een 15-tal tekens. Hoe korter, hoe beter de domeinnaam te onthouden is in de hoofden van je potentiële klanten.
 3. Hoe eenvoudiger, hoe beter
  Kies een domeinnaam die eenvoudig te spellen is, gemakkelijk te onthouden is en niet voor verwarring kan zorgen in de spellingswijze. Voeg geen cijfers toe, daar deze ook voor verwarring kunnen zorgen. Plaats ook geen streepjes in je domeinnaam. Vroeger dacht men dat Google bij het indexeren van je site je domeinnaam beter kon lezen als er tussen de woorden in je domeinnaam een streepje stond. Dat is echter niet (meer) het geval, m.a.w. het is niet nodig een streepje toe te voegen. Als je toch een domeinnaam wil registeren waarover mogelijk verwarring kan ontstaan, zou je bijkomend meerdere domeinnamen met verschillende spellingswijze kunnen registeren en deze laten doorlinken naar je hoofddomeinnaam. 
 4. Kies (bijkomend) een beschrijvende naam
  Naast een bedrijfsnaam als domeinnaam, zou je ook nog voor een beschrijvende domeinnaam kunnen kiezen waarin een belangrijk trefwoord staat die je producten of diensten representeert. Helaas zijn de meeste soortnamen al bezet, waardoor je dan wellicht een domeinnaam zal moeten kiezen die iets langer is door bijvoorbeeld een combinatie van twee woorden. Het is niet nodig om tussen deze woorden een streetje te plaatsen (zie punt 3). Met een goede soortnaam als domeinnaam zal je iets beter scoren in de zoekmachines, maar dit is zeker niet de belangrijkste manier om hoog te scoren.
 5. Wat als je gewenste domeinnaam al bezet is
  Wil je graag een domeinnaam die al geregistreerd is, maar is deze niet in gebruik of staat de domeinnaam te koop, overweeg dan gerust om de licentiehouder te contacteren of via een verkoopsite in minnelijke schikking een prijs overeen te komen. Gezien veel domeinnamen al geregistreerd zijn, zullen in de toekomst meer en meer domeinnamen opnieuw op de domeinnaammarkt komen. Denk je recht te hebben op een domeinnaam, weet dan dat enkel het “first come, first served” principe geldt en de domeinnaam niet zomaar naar jou zal getransfereerd worden. Als je in contact treedt met de verkoper zal deze de domeinnaam wel graag voor een afgesproken bedrag naar jou transfereren (ook wel ‘trade’ genoemd). Heb je een domeinnaam te koop gezien, dan kan je ons vragen om te bemiddelen en de domeinnaam onder minnelijke schikking proberen binnen te halen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *